View all projects

Selfie

Om de EU klimaatdoelstellingen te behalen moet er ingezet worden op een zeer hoge energie-efficiëntie en een grotere energie-zelfvoorziening van de gebouwen. In het scenario met warmte-pompen kunnen energie zelfvoorzienende gebouwen niet gerealiseerd worden door de grote vraag naar energie in een periode van schaarse zonne-energie.

  Interleuven, DCINERGY, De Watergroep, HoCoSto, i.Leco, Imtech, Matthys en Partners, Powerdale

Budget:    € 4.949.407 
Subsidie:  € 2.142.720 

Doelstellingen

Het is de bedoeling om aan te tonen dat de weg naar energie zelfvoorzienende gebouwen en laag energie verbruikende sites/wijken, gestoeld is op het maximaliseren van het gebruik van warmte als een duurzame CO2-neutrale energie transitiebron en door het maximaliseren van de energie efficiëntie van de gebouwen door het verminderen van de elektrische verliezen. 

De sleutel om dit doel te bereiken is de integratie van de diverse energiecomponenten: 

  1. 100% aangedreven door hernieuwbare energiebronnen: PV, zonnecollectoren en warmte. 
  2. Warmteopslag tijdens de zomer voor gebruik in de winter. Hier wordt o.a. restwarmte opgeslagen als gevolg van het koelen van gebouwen. 
  3. Energieopslag draagt bij tot het verhogen van de flexibiliteit van het energiesysteem door de beschikbare netwerkcapaciteit op een efficiëntere manier in te zetten.
  4. Het in gebruik nemen van een autonoom DC-microgrid.
  5. Een energiebeheerssysteem stuurt het thermische en elektrische vermogen met de mogelijkheden om energievormen om te zetten indien nodig. 



Uitvoer project

De twee innovatieve technologieën (warmte / gelijkspanning) worden geïntegreerd en lokaal uitgewerkt op gebouw- en op siteniveau in combinatie met een doorgedreven energiebeheer. Om de gestelde doelen te demonstreren, wordt eerst een energie zelfvoorzienend (kantoor)gebouw van 6.000 vierkante meter gerealiseerd, gevolgd door de toepassing van het concept op het nieuwe bedrijventerrein “Keiberg-Vossem” in Tervuren.

Het thermisch comfort in het gebouw moet gewaarborgd worden, waarbij de belangrijkste innovatie ligt in de adoptie van een thermisch systeem en de omzetting van warmte naar stroom en stroom naar warmte. Thermische energie wordt in de zomer opgevangen, gebufferd en in de winter vrijgegeven om in alle seizoenen een comfortabel binnenklimaat te bereiken. 

Er wordt een systeem van actieve koeling en passieve verwarming opgezet dat in de winterperiode functioneert met een minimum aan elektrisch vermogen.
De in de winter opgewekte stroom wordt hoofdzakelijk gebruikt om de circulatiepompen vloerverwarming, verlichting en ventilatoren aan te sturen. 
De belangrijkste innovatie ligt in de adoptie van een DC-microgrid, dat de hoogste energie-efficiëntie moet opleveren en autonoom moet kunnen werken. Tegelijkertijd wordt een fundamenteel nieuwe elektrische architectuur voorgesteld voor de kantoorruimtes: een safe-to-touch DC-nanogrid. 

Het overkoepelend energiebeheerssysteem integreert alle energiestromen die zich voordoen op thermisch en elektrisch niveau in een gedetailleerd simulatiemodel. Het energiebeheersysteem is de kern om alle activa te exploiteren om de doelstellingen van zelfvoorziening en energie-efficiëntie te bereiken. 

Na modellering, implementatie, monitoring en evidence based tuning zal het model een betere valorisatie en energie-zelfvoorziening opleveren. 

De werken zijn momenteel in uitvoering.