Waterstofpanelen
Demonstratiesite Rolecs ‘Oud-Heverlee’
In 2019 haalden professor Johan Martens van de KU Leuven samen met zijn collega-onderzoekers Tom Bosserez en Jan Rongé het wereldnieuws met waterstofpanelen.
Deze panelen zetten waterdamp uit de lucht om in waterstofgas met behulp van zonlicht. Waterstofgas wordt beschouwd als een van de duurzame energiedragers van de toekomst, voornamelijk als het geproduceerd wordt uit groene energiebronnen.
Het kan opgeslagen en getransporteerd worden. Groene waterstof zal zonder enige twijfel intensief ingezet worden in industriële processen. De inzet van groene waterstof zal op termijn de CO2 -uitstoot aanzienlijk doen dalen. Voor hun waterstofpaneel maken de onderzoekers geen gebruik van een normale elektrolyser, maar wordt het absorberen van het water uit de lucht, het splitsen van water en het opvangen van zonlicht met elektriciteitsproductie compact gecombineerd. Het lijkt dus een zonnepaneel, maar produceert groene waterstof en wordt daarom eerder als “waterstofpaneel” benoemd.
“We halen een opbrengst tot 15 procent, dat wil zeggen dat 15 procent van de zonne-energie die op het paneel invalt, wordt omgezet in chemische energie die in waterstofgas opgeslagen wordt.” aldus prof. Martens.
Flux50 speelde een rol in de verdere ontwikkeling van het waterstofpaneel door de eerste demonstratie in een woning mee te ondersteunen in het interdisciplinair coöperatief onderzoeksproject ROLECS. Er werd een paneel van 1,6 meter op 1 meter geplaatst om in de zomer waterstofgas te produceren. Die brandstof zou dan gebruikt kunnen worden voor de verwarming en elektriciteitsproductie in de winter. De woning heeft daarnaast zonnepanelen voor de elektriciteit en een zonneboiler voor warm water. De drie technieken samen moeten op papier volstaan om het jaar rond voldoende energie te produceren.
Industrialisatie via HyPPr
Ook volgt Flux50, samen met Catalisti, de verdere stappen naar industrialisatie in het ‘later stage innovation’ project HyPPr en dit in het kader van het innovatie programma ‘Moonshot’. Het HyPPr project heeft als doel om een pilootlijn & living lab uit te werken dat het design, de upscaling van productie en de integratie van innovatieve waterstofpanelen ondersteunt. Beide projecten worden financieel ondersteund door VLAIO.