To events

FTI Hasselt / Genk - People Making Places

Iedereen is nodig om samen steden klaar te stomen voor de toekomst: ondernemers, beleidsmakers, onderzoekers, studenten en burgers. Dus ook jij. Technologische innovaties zijn hierbij cruciaal, maar kunnen de wereld enkel veranderen door jouw toedoen.

Stap met ons mee in de toekomst

Tijdens het FTI stadsfestival in Hasselt en Genk ga je niet gewoon naar de toekomst kijken. Nee, je gaat haar proeven, voelen en meemaken op verschillende plaatsen waar de toekomst vandaag al tot leven gebracht zal worden. Verwonder je over de mogelijkheden van duurzame energie en circulaire oplossingen. Laat je inspireren door de technologieën van morgen en ontdek een ongeziene kant van duurzame mobiliteit.

Als strategische partner van FTI Hasselt/Genk heeft Flux50 samen met G-STIC, VITO en EnergyVille het thema 'Energie' mee vorm gegeven.

Dankzij dit partnership kunnen we 10% korting bieden op alle betalende tickets met de promocode: FLUX50FTI10

Hieronder vind je een overzicht van de FTI-events die ENERGIE uitstralen! 

Wat mag je in Genk verwachten?

17 maart

Energiefestival in Genk

Elektrische voertuigen spelen een belangrijke rol in het verminderen van lokale en globale emissies, waardoor de leefbaarheid in steden sterk verhoogt. Bezoek EnergyVille en leer hoe elektrische voertuigen efficiënt opgeladen worden via hernieuwbare energie. Je ontdekt er niet alleen de elektrische wagens, maar ook een elektrische vrachtwagen en bus! We verkennen ook de mogelijkheden van geïntegreerde zonnepanelen in wagens. Tijdens de lezingen ontdek je de toekomst van duurzame mobiliteit en energietransitie. Je krijgt dus een inspirerende mix van kennis en innovatie zodat je helemaal mee bent!

In de woonwijken “Nieuw Texas” en de “tuinwijk Waterschei” ontdek je dan weer de energiepositieve wijken van de toekomst die meer energie produceren dan verbruiken. Er wacht een bruisend wijkfeest op je met muziek, leuke demo’s, praktische energietips, maar vooral ook een nieuwe kijk op energie in een ongedwongen sfeer.

Verder nog op het programma:

-  Energiefitsessie van Fluvius: energietransitie waarin Koen Vanthournout (EnergyVille/VITO) antwoorden geeft op de meeste gestelde vragen rond de energietransitie.

- In de lezing Elektrische mobiliteit in de toekomst vertelt Johan Driesen (EnergyVille/KU Leuven) je hoe morgen de batterijen van elektrische voertuigen het elektriciteitsnet ondersteunen.

Met een shuttlebus verplaats je je gemakkelijk tussen EnergyVille en de woonwijken.

KU Leuven Kinderuniversiteit

Tijdens de KU Leuven Kinderuniversiteit kunnen kinderen tussen 8 en 13 jaar deelnemen aan verschillende leuke activiteiten georganiseerd door wetenschappers van EnergyVille.

Is jouw wetenschapper in spe tussen 8 en 13 jaar en nieuwsgierig hoe het er in het hoger onderwijs aan toe gaat? Schrijf hem of haar dan in voor een halve dag aan de kinderuniversiteit.

Gratis registratie vanaf 21 februari. De plaatsen zijn beperkt.

19 maart

Industriedag: slimme en impactvolle energie-oplossingen

Tijdens de industriedag nemen we samen de uitdagingen van de energietransitie onder de loep. Kom impactvolle energie-oplossingen en concrete energieprojecten ontdekken die bijdragen aan duurzame stadsontwikkeling. We nemen je mee op een unieke innovatietour door Thor Park. Je krijgt ook de kans om THOREAQ, de unieke testomgeving voor energietechnologieën, te bezoeken en je werpt een blik achter de schermen bij Soltech en bij de oPEN Lab-renovaties. Tijdens de energiemarkt maak je kennis met energie-oplossingen voor duurzame stadsontwikkeling en innovaties op het vlak van verwarming en koeling, oplaadoplossingen voor duurzame mobiliteit en technologieën voor het opwekken van energie. Toekomstige uitdagingen voor de energieflexibiliteit is het thema van het debat met Helena Gerard, Lieven Degrootte en David Zenner.

Inspiratie event BIPV - theorie & toepassingen 

Het EDIH-EBE (European Digital Innovation Hub - Energy in the Built Environment)-consortium trakteert je op inhoudelijk sterke presentaties, met onder meer aandacht voor de regelgeving en financiering rond BIPV. Je krijgt ook een deluxe rondleiding in het EnergyVille-labo en de BIPV onderzoeksopstellingen. Dankzij de gecoördineerde matchmaking vindt je de juiste partner voor je volgende project.
Als smaakmaker voor dit event organiseren we op 5 maart het webinar: BIPV: van technologische evolutie tot sectoroverschrijdende revolutie

De plaatsen voor dit event zijn beperkt! Wil je er zeker bij zijn, stuur dan alvast een mail naar jorg.baeten@flux50.com

Einsteintelescoop op het drielandenpunt

Met de Einsteintelescoop investeert Europa in een ondergronds observatorium om tot nieuwe inzichten te komen over de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren aan de hand van zwaartekrachtgolven. Tot 2015 konden wetenschappers het heelal enkel bekijken via radiogolven, licht of straling. Een ondergronds onderzoekscentrum verbruikt veel energie. Een veilige, betrouwbare en duurzame energievoorziening vinden is een hele uitdaging en nieuwe duurzame energiebronnen, -systemen en opslagmogelijkheden zijn vereist zowel voor de telescoop als de nabije omgeving. Experten, waaronder Frederik Loeckx van Flux50, gaan in een energiedebat deze uitdaging aan.
Dit event wordt georganiseerd door POM Limburg en is enkel op uitnodiging

Wat mag je in Hasselt verwachten?

17 maart

Energiesystemen van de toekomst

De woonwijk “Broeker Winning” in Kuringen fungeert als een levend laboratorium waar de kracht van collectieve innovatie centraal staat. Sinds 2014 worden 68 woningen en appartementen voorzien van energie door middel van een revolutionair warmtenet dat deel uitmaakt van verschillende Europese proefprojecten. Ontdek de toekomst van energievoorziening en leer hoe een combinatie van geavanceerde technologieën deze woonwijk omvormt tot de woonwijk van de toekomst.

18 maart

Aan de slag met energiedelen in appartementsgebouwen

Sinds 2022 kan stroom, opgewekt door zonnepanelen op het dak van een appartementsgebouw, gedeeld worden met de bewoners van datzelfde gebouw. Er is veel interesse in deze nieuwe vorm van energiedelen, maar energiedelen is een nieuw, complex concept en roept bij (mede-)eigenaars van appartementen en syndici nog veel vragen op. FTI organiseert daarom samen met het Kenniscentrum Vlaamse Steden en energie-experts van Th!nk E hierover een uitgebreide infosessie met o.a. inventaris van wettelijke, procedurele en praktische barrières die bij de uitrol van energiedelen in appartementsgebouwen kunnen voorkomen, een 'Energiedelen'-Encyclopedie en Stappenplan voor verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) of syndici en een handige simulatietool.

Op deze sessie volgt:

Verduurzamen van oude appartementen

Dubolimburg geeft gebaseerd op de onderzoeksresultaten van het C-REAL project een infosessie over het verduurzamen van oude appartementen.

De energietransitie in bestaande stadswijken en dorpskernen versnellen

Elk lokaal bestuur zal de komende jaren een actieplan ontwikkelen en uitrollen om alle woningen op haar grondgebied emissieloos te krijgen tegen 2050. Maar wat zijn de concrete projecten, ondersteuning en beleid om die transitie te realiseren? Hoe kunnen besturen, bedrijven, burgers en organisaties samenwerken? Daar zijn we naar op zoek! Vanuit een tiental innovatieve Living Labs in Vlaanderen, Brussel en Nederland identificeren we een reeks prototypische projecten om de energietransitie in bestaande stadswijken en dorpskernen effectief te versnellen. 

De openingslezing van deze conferentie is een tocht langsheen deze inspirerende doorbraakprojecten en innovatiefronten. Tijdens een inspiratiemarkt kan je zelf kennismaken met deze prototypes en hun initiatiefnemers. Na de lunch ga je in een parallelle werksessie aan de slag met één van de doorbraakprojecten. Geprogrammeerd door Architecture Workroom Brussels en VITO Nexus, als partners van De Grote Verbouwing 2020–2030.

19 maart

VITO4STARTERS

Met VITO4STARTERS ondersteunt VITO jonge bedrijven die bijdragen tot meer duurzaamheid met technische kennis, een proof-of-concept en/of toegang tot infrastructuur. Mis de finale van de VITO4STARTERS-wedstrijd tijdens FTI Hasselt niet waarbij zes veelbelovende finalisten hun innovatieve ideeën pitchen.

20 maart

Energie slim integreren in duurzame bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen spelen een cruciale rol in de economische activiteit van een regio. Het is van groot belang dat ze investeren in een innovatieve energievoorziening, wat zorgt voor een milieuvriendelijke leef- en werkomgeving. Het draagt ook bij aan de uitstraling, de ecologische voetafdruk, de veerkracht en de concurrentiepositie van bedrijventerreinen.  

Flux50 organiseert samen met de Provincie Limburg, RE|CORE en het kenniscentrum bedrijventerreinmanagement (VLAIO en de vijf Provinciale Ontwikkelingsmaatschappijen) dit verkenningsoverleg met het oog op het opstarten van een lerend netwerk over duurzame collectieve energievoorziening op bedrijventerreinen. Deelname is enkel op uitnodiging.

21 maart

De stad als VRAAGSTUK. Van uitgeleefde probleemstellingen naar gedeelde en wervende opgaven.

De omslag naar duurzaamheid stelt ons voor lastige, complexe en met elkaar verweven uitdagingen. Dat soort uitdagingen aanpakken vereist allereerst een gedeeld begrip van de  uitdaging. Dat gedeeld begrip moet daarna ook uitmonden in samenwerking, in co-creatie tussen verschillende maatschappelijke actoren: van burgers over bedrijven naar overheden en onderzoekers, financiers tot middenveld.  

Bezield en uitgedaagd door inspirerende keynotes en prikkelende pitches werken de deelnemers rond drie uitdagingen: Energie-armoede (onder begeleiding van Frederik Loeckx) , Veilige schoolomgevingen en Duurzaam toerisme . In 3 aparte werkplaatsen sleutelen ze samen aan deze belangrijke stedelijke uitdagingen in ‘gemengde’ groepen. Ondernemers, politici, ambtenaren, onderzoekers, inwoners, stadsgebruikers ,… die vandaag doorgaans elk vanuit hun perspectief uitdagingen tackelen, gaan samen in gesprek en brengen hun perspectieven samen.


Member downloads

As a member, you have access to these private downloads via a private URL. Please be carefull in sharing them with others.