Eerste adviesraad voor het ECOFLEX-project
Het ECOFLEX-project, ondersteund door ETF-financiering (FOD Economie) België, heeft als doel een ECOsysteem te creëren om lokale FLEXibiliteit uit multi-energie- en e-mobiliteitsbronnen te benutten voor het balanceren van het net en het verzekeren van de energievoorziening.
Negen Belgische partners (VUB, UGENT, Lemcko, Flux50, Cluster Tweed, IDETA, FlexCity, Haulogy, PlugInvest) ontwikkelen geavanceerde tools om de flexibiliteit te verbeteren, om het net in balans te brengen door het potentieel van EV-laadstations en energiegemeenschappen in bedrijventerreinen te benutten. De focus ligt op bronnen die verbonden zijn met het distributienet.
Het project werkt gedurende 3 jaar aan 4 doelstellingen:
- De ontwikkeling van intelligente energiebeheer algoritmen die optimale instelpunten kunnen bepalen voor verschillende regelbare bronnen, rekening houdend met de gedragsonzekerheid en de verscheidenheid aan klant- en gemeenschapsvereisten.
- Het vaststellen van waardeproposities die consumenten overtuigen om hun bron(nen) in te zetten voor flexibiliteitsdiensten op de energiemarkt.
- Onderzoek naar nieuwe marktmodellen (in tegenstelling tot het huidige centrale ontwerp van/en toegangsregels voor de energie (flexibiliteits)markt en de definitie van de rollen van belanghebbenden.
- Demonstratie (op drie locaties) van een op de gebruiker gericht en interoperabel ecosysteem met gelijke kansen voor bedrijven om deel te nemen aan een winstgevende toeleveringsketen voor Flexibiliteitsdiensten.
Om ervoor te zorgen dat de ontwikkelde tools en resultaten efficiënt en effectief kunnen worden gebruikt en toegepast in alle drie regio's van België, is een Adviesraad opgericht.
Tijdens de eerste vergadering van de Adviesraad in september namen afgevaardigden van VEKA, ORES, RESA, CREG, Synergrid, FEBEG, Volta, en Snowball deel.
Aangezien dit de eerste vergadering van de Adviesraad was, ging het meer om een introductiesessie: de belangrijkste projectdoelstellingen en de structuur van de verschillende werkpakketten werden gepresenteerd om de reikwijdte van het project uit te leggen. De aanwezigen toonden grote interesse in het onderwerp. Daarna werden enkele voorlopige resultaten en de belangrijkste uitdagingen benadrukt en besproken. Dankzij de expertise van de aanwezigen werd de vergadering van de adviesraad al snel interactief. Dit leidde tot boeiende discussies die waardevolle feedback opleverden voor de voortzetting van het project. Er werd niet alleen veel input gegenereerd, maar ook interessante denkstof en onderzoeksvragen werden opgeworpen.
Meer informatie is te vinden op ecoflex-project.be.