To news

Heet van de naald - een innovatief persoverzicht

De innovaties en projecten van onze leden gaan niet ongemerkt voorbij. Wij serveren hieronder een overzicht van recent verschenen artikels:

Bopro

Vastgoedspecialist Bopro ontvangt prestigieus SDG-certificaat
Op dinsdag 20 september ontvingen Peter Garré en Stefaan Martel, Managing Directors van Bopro, als eerste vastgoedconsultants in Vlaanderen, het UNITAR SDG Pioneer-certificaat uit handen van Peter Wollaert, Directeur CIFAL Flanders. Het SDG Pioneer-certificaat van UNITAR, het United Nations Institute for Training and Research met hoofdzetel in Genève, is een erkenning van Bopro als duurzame pionier in zijn sector, een bedrijf die de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s van de Verenigde Naties op een strategische manier verankerd heeft in de organisatie en haar portfolio.

Lees meer + het SDG-traject van Bopro (Susanova)

Quares

Quares zoekt 30 miljoen euro voor huurwoningen

Quares lanceert een nieuwe kapitaalronde voor het fonds Quares Residential Investment. Het vastgoedbedrijf wil 30 miljoen euro ophalen voor de aankoop en verhuur van energiezuinige nieuwbouwappartementen.  Quares Residential Investment werd eind vorig jaar opgericht met als doel tegen 2030 900 appartementen verspreid over België te kopen. De vastgoedbeheerder speelt daarmee in op de trend dat jonge mensen meer of langer woningen huren. Het fonds wil zo’n 130 miljoen ophalen bij beleggers, goed voor een totale investeringswaarde van ruim 300 miljoen euro.

Lees meer  (De Tijd)

Sweco - Port of Antwerp - Aquafin

Sweco werkt mee aan circulair waterproject in Antwerpse haven

De koelwaterfabriek van het Waterkracht-project gaat gezuiverd afvalwater opwerken tot koelwater voor bedrijven in de Antwerpse haven. Sweco is aangesteld voor het ontwerp van het leidingdistributienetwerk. Project Waterkracht moet de druk op natuurlijke zoetwaterbronnen verminderen en zet meer in op circulair water. Bedrijven en inwoners van Antwerpen krijgen zo meer leveringszekerheid, ook in tijden van droogte. Andere projectpartners zijn Aquafin, water-link, Ekopak en het infrafonds gemanaged door PMV. De samenwerking kadert in de transitie naar een duurzame haven.

Lees meer (Ecotips)

North Sea Port

Vopak bereidt zich voor op import groene ammonia in North Sea Port

Inspelend op de groeiende vraag naar duurzame grondstoffen en energie worden momenteel bij Vopak Terminal Vlissingen voorbereidingen getroffen voor de opslag van groene ammonia. Een tweetal bestaande gekoelde LPG opslagtanks, met een capaciteit van elk 55.000 cbm, kan hiervoor gereed gemaakt worden. Ligplaatsen, leidingen en overige infrastructuur zijn aanwezig. Ook is er ruimte beschikbaar voor uitbreidingen en andere industriële activiteiten, zoals een installatie om ammonia weer om te zetten naar groene waterstof.

Lees meer (Engineeringnet.be)

Fluxys - Port of Antwerp-Bruges

Fluxys en Advario willen samen invoerterminal voor groene ammoniak ontwikkelen in Port of Antwerp-Bruges

Fluxys, Advario Stolthaven Antwerp en Advario Gas Terminal onderzoeken de haalbaarheid van een invoerterminal voor groene ammoniak in Port of Antwerp-Bruges. De nieuwe terminal speelt in op de toenemende behoefte aan invoer en opslag van groene energie en grondstoffen. Bovendien speelt ammoniak een sleutelrol in de decarbonisering van Europa. Door hun sterktes en expertise te combineren, willen Fluxys, Advario Stolthaven Antwerp en Advario Gas Terminal de optimale oplossing voor terminalling van ammoniak ontwikkelen voor Noordwest-Europa. Ze mikken op 2027 om de terminal operationeel te hebben. Fluxys en de terminals van Advario zijn in contact met grote industriële operatoren en energieleveranciers om hun project voor te stellen.

Lees meer (Ecotips)

ENERIA

Datacentergroep LCL laat noodgeneratoren op biobrandstof draaien

LCL gaat de generatoren in haar datacenters voortaan op biobrandstof laten draaien. Dat zorgt voor negentig procent minder CO2-uitstoot. Het gaat in eerste instantie om de acht noodgeneratoren in het datacenter in Aalst (Brussels-West), zes nieuwe en twee oudere generatoren. Die zullen voortaan draaien op HVO100, ook bekend als biodiesel. Dat wordt gemaakt van onder meer gebruikt frietvet, dierlijke olie, afval en houtpulp en wordt voor hergebruik bewerkt met waterstof. Voor die aanpassingen werkt het bedrijf samen met Eneria. 'De Caterpillar-generatoren zijn bij ons volledig getest volgens de strenge voorschriften van het lastenboek van LCL. Concreet hebben we ze getest voor gebruik op diesel, HVO100 en ook de combinatie van beide brandstoffen samen. De conclusie was dat ongeacht welke brandstof we gebruikten, de performanties (vermogen, reactiesnelheid en emissies) van de generatoren volledig bewaard bleven,' zegt Tim Bisson, directeur van Eneria Belux.

Lees meer (Datanews/Knack)

EnergyVille

TV Limburg maakt reeks rond energietransitie met input van EnergyVille

Ons huidig energiesysteem is momenteel in volle transitie en brengt zowel uitdagingen als opportuniteiten met zich mee. Technologische innovaties spelen daarbij een centrale rol. Om zicht te krijgen op die technologische innovaties en welk effect zij hebben op ons energieverbruik in de toekomst lanceerde TV Limburg recent een zesdelige reportagereeks over de energietransitie.

Bekijk de afleveringen

Colruyt Group

Colruyt Group gaat voluit voor zero-emissietransport

Om haar klimaatimpact verder in te perken, zal Colruyt Group tegen 2035 al haar goederentransport zero-emissie organiseren. Zowel voor eigen transport van en naar de winkels, als naar de distributiecentra, zal ingezet worden op zero-emissievoertuigen. De ambitie om tegen 2035 voor zero-emissietransport te gaan, zal een aanzienlijke invloed hebben op de directe en indirecte broeikasgasuitstoot van Colruyt Group. De retailgroep stoot op dit moment 87.547 ton eigen CO2-equivalent per jaar uit. In 2008 maakte de groep voor het eerst een CO2-balans op, met een reductieplan dat focust op vier hotspots: koeling, verwarming, energie en mobiliteit.

Lees meer (Engineeringnet.be)

VITO - KULeuven

Consortium met VITO en KULeuven gaat LFP-batterijen recycleren

Een Europees consortium gaat recyclageprocessen en scheidingstechnieken ontwikkelen voor einde-leven LFP-batterijen. Het doel: meer dan negentig procent van de kritieke grondstoffen terugwinnen en als grondstoffen hergebruiken. VITO en KULeuven zijn partners van het project dat de naam Acrobat kreeg. Fossiele brandstoffen worden vervangen door hernieuwbare energie. Batterijen zijn daarbij cruciaal, maar ook een zwak punt. Ze bevatten namelijk kritieke grondstoffen waardoor duurzame recyclage noodzakelijk is. Alleen kan dit nog niet op grote schaal. Het Acrobat-consortium – een internationale samenwerking van onderzoeksinstellingen en topspelers – richt zich op de recyclage van lithium-ijzerfosfaatbatterijen (LFP-batterijen). Op die manier zou tegen 2030 meer dan 90 procent van de kritieke grondstoffen gerecycleerd kunnen worden.

Lees meer (Ecotips) 

CORDEEL

Powerstation wordt exclusief verdeler van volt time laadstations in België

De energietransitie laat zich voelen, ook in de markt van elektrische  laadstations. Door de grote toename van EV’s en hybride wagens kunnen aanbieders van  laadinfrastructuur de vraag nog amper volgen met lange wachttijden tot gevolg. Om deze schaarste  op te vangen én het huidig aanbod verder uit te breiden met kwalitatieve hardware, is Powerstation  een samenwerking aangegaan met Volt Time. Powerstation levert energie- en mobiliteitsoplossingen bij bedrijven en streeft ernaar om  bedrijfsgebouwen en wagenparken zo optimaal mogelijk te elektrificeren. Om het huidige aanbod  kwalitatieve laadinfrastructuur verder aan te vullen heeft het bedrijf een partnership aangegaan met Volt Time als exclusief verdeler van Volt Time wandladers in België. 

Lees meer (Eco-Mobiel)

Fluvius 

Innovatief warmtenet zal CO2-uitstoot voor verwarming tot 100% verlagen

WVI, Fluvius en Noven koppelden de restwarmte afkomstig uit chipsoven van PepsiCo en de nieuwe woonwijk Suikerpark. Vanaf 2023 zullen alle bewoners er hun woning of appartement met deze restwarmte verwarmen. Warmtenetten met industriële restwarmte zijn een deel van de oplossing in de energietransitie, maar de uitrol vraagt technische knowhow en financiële daadkracht van haar partners. Zo realiseerden projectontwikkelaar ION en Fluvius in een eerste fase het residentieel warmtenet voor de woonwijk, waarna WVI en Fluvius de ‘missing link’ naar de chipsfabriek van PepsiCo voorzien. Noven neemt in het Veurnse project de rol op van warmteproducent en -leverancier voor het warmtenet.

Lees meer (Engineeringnet.be)

Soltech - Thor Park

Soltech investeert 10 miljoen euro in nieuwbouw op Thor Park

De investering wordt gebruikt voor de realisatie van een nieuwe productieruimte met een vloeroppervlakte van 4.000m² en kantoren met een vloeroppervlakte van 1.000m². De helft van de investering zal gaan naar bouw van een nieuw machinepark. Door de investering in een hypermoderne fabriek en kantoren kan Soltech zich op de steeds groter wordende vraag naar innovaties (integratie van zonnecellen op zowat elke drager) toeleggen. In mei 2023 zal de productiehal af zijn en zullen de eerste panelen van de band rollen. Iets later zullen de bouwwerken helemaal afgerond zijn en kan het volledige bedrijf verhuizen.

Lees meer (Engineeringnet.be)

John Cockerill - ENGIE

John Cockerill ontwerpt 's werelds grootste warmterecuperatieketel

De elektriciteitscentrale van Awirs zal tegen 2025 worden vervangen door een nieuwe centrale met gecombineerde cyclus van 875 MW. Uitbater Engie vertrouwde John Cockerill het ontwerp en de levering van de warmterecuperatieketel toe. Die ketel wint de restwarmte van de gasturbine terug, zet deze om in stoom en injecteert deze vervolgens in een stoomturbine om  elektriciteit op te wekken. Een geïntegreerde katalysator vermindert de uitstoot van stikstofoxide met 86%.

Lees meer (Engineeringnet.be)

VITO - MyGrid

Vito4starters-winnaar MyGrid brengt de energietransitie in huis 

MyGrid ontwierp een mobiele thuisbatterij, een plug & play-batterijpack dat is op te laden in een standaard stopcontact en bruikbaar is voor een breed scala aan elektrische toepassingen. VITO riep dit jaar de wedstrijd Vito4starters in het leven, waarvan de finale afgelopen zomer plaatsvond op de Love Tomorrow Sustainability Conference. Daar pitchten zes finalisten, allemaal Vlaamse start-ups, hun innovatieve ideeën. Volgens de jury van Vito4starters kon MyGrid van alle finalisten het meest complete verhaal vertellen. ‘Er is een prototype ontwikkeld, een mooi team samengesteld, een road-to-market uitgestippeld én er is aandacht besteed aan de look-and-feel van hun product.’

Lees meer (Engineeringnet.be)