IAMHEX wil grenzen verleggen
Compacte warmtewisselaars worden in vele domeinen toegepast. Voorbeeld zijn HVAC-systemen, lucht- en ruimtevaart, voertuigen, compacte energieconversiesystemen, geïntegreerde industriële processen en koeling van micro- en vermogenelektronica. In al deze toepassingsdomeinen is een goed ontwerp cruciaal om een hoge globale energie-efficiëntie te bekomen en de kost te beperken. Het IAMHEX project beoogt technologische verbeteringen in warmtewisselaars door het verleggen van de grenzen van zowel huidige ontwerpmethodes als productieprocessen.
Limieten opzoeken
Waar het experimenteel testen van prototypes erg omslachtig is, is ook het ontwerp op basis van gedetailleerde numerieke simulaties al te tijdrovend en kostelijk. Vereenvoudigde simulatiemodellen of ontwerpmethodieken zijn dan weer te onnauwkeurig om een sterk verbeterd ontwerp te realiseren.
In het IAMHEX project combineren we daarom geavanceerde warmteoverdrachts¬modellen met efficiënte optimalisatiemethoden om de best mogelijke vorm automatisch te bepalen binnen een beperkte rekentijd. Bij deze innovatieve computergegenereerde ontwerpen zoeken we de limieten op van wat maakbaar is via Additive Manufacturing (AM).
Focus
Het IAMHEX project zet daarbij in op het verbeteren van de mogelijkheden van AM-processen voor thermisch geleidende materialen (koper en aluminium legeringen) via twee complementaire technologieën:
- Laser Powder Bed Fusion (LPBF) en
- 3D micro-extrusie.
Tenslotte, zal de ontwikkeling van nieuwe meettechnieken toelaten om de modellen en hun verbeterde ontwerpen te verifiëren.
Partners in het project zijn
- KU Leuven Departement Werktuigkunde – Toegepaste Mechanica en Energieconversie/ EnergyVille met onderzoeksgroepen:
- Thermal and Fluid Engineering (TFE);
- Heat and Mass Transfer (HMT);
- Innovative Design for Energy Applications Lab (IDEAL)
- KU Leuven Departement Werktuigkunde – Manufacturing – Additive Manufacturing (AM)
- KU Leuven Departement Materiaalkunde – Sustainable Metals Processing and Recycling (SEMPER)
- VITO – Unit Energietechnologie/EnergyVille – Thermische systemen (THES)
- VITO – Unit Duurzame Materialen – Coating and Shaping Technologies (CAST)
Dit project kan rekenen op de steun van het Agentschap Innoveren & Ondernemen - VLAIO