Innovatie als sleutel tot verlaging van Europese energieprijzen
Zonder actie zullen de energieprijzen in Europa aanzienlijk hoger blijven dan die van internationale concurrenten zoals de VS en China, wat de concurrentiepositie van Europa ondermijnt. Dit blijkt uit een studie van BusinessEurope. Het rapport benadrukt het belang van investeringen in hernieuwbare energie, infrastructuur en een effectief energiebeleid om deze kloof te dichten.
Opvallende resultaten van het onderzoek
- Energievraag: Elektrificatie zal in 2050 de grootste energiedrager zijn, maar de energiemix blijft ook afhankelijk van waterstof, biomassa, biomethaan en andere energiebronnen.
- Bevoorradingszekerheid: De EU-productie van gedecarboniseerde brandstoffen, zoals waterstof en biomethaan, zal onvoldoende zijn om de energievraag te dekken. Dit brengt significante risico’s voor de bevoorradingszekerheid met zich mee.
- Energieprijzen: Dankzij de snelle ontwikkeling van de nodige energiebronnen, infrastructuur, flexibele capaciteit en meer marktintegratie heeft het ‘managed transition’-scenario 30% lagere systeemkosten dan het ‘frustrated transition’-scenario.
- Energieprijskloof: Zelfs in het beste scenario kunnen de energieprijzen tussen de EU en de VS, China en India tot wel 50% verschillen, in het nadeel van Europa.
Investeringen in innovatie
Een van de belangrijkste aanbevelingen van BusinessEurope is het dichten van de investeringskloof. Dit betekent dat er meer kapitaal moet worden ingezet voor de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen, infrastructuur en andere duurzame technologieën. Dit sluit aan bij de Vlaamse focus op onderzoek en ontwikkeling (O&O), waar bedrijven en instellingen samenwerken om innovatieve oplossingen te vinden voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
Vlaanderen als voorbeeld
Vlaanderen heeft in 2022 exact 3,52 procent van het bruto binnenlands product (bbp) besteed aan O&O, wat een lichte daling is in vergelijking met de voorgaande jaren. Vlaanderen behoort daarmee nog altijd tot de Europese kopgroep, zoals blijkt uit studies van de Vlaamse Overheid en ECOOM.
Sinds 2019 heeft Vlaanderen de doelstelling van de 3% O&O-norm ruimschoots bereikt, vooral door grote sprongen in de O&O-bestedingen van de ondernemingen. Deze ondernemingen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van deze uitgaven, gevolgd door universiteiten en onderzoeksinstellingen.
Deze investeringen zijn cruciaal voor innovatie en economische groei. Als speerpuntcluster voor de energiesector staat Flux50 klaar om deze uitdaging aan te gaan door innovatie en samenwerking te bevorderen.
Samenwerken aan duurzame en kostenefficiënte energieoplossingen
Flux50 brengt bedrijven en onderzoeksinstellingen samen om te werken aan duurzame en kostenefficiënte energieoplossingen. Dit draagt niet alleen bij aan het verkleinen van de energieprijskloof, maar ook aan het versterken van de concurrentiepositie van Vlaanderen in Europa en daarbuiten.