Nieuw instituut van UAntwerpen zal belangrijke rol spelen in evolutie naar klimaatneutraliteit
In 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn, maar vandaag draait de (petro)chemische industrie nog voor 90% op fossiele brandstoffen. Met de oprichting van het Elektrificatie Instituut bundelen wetenschappers van UAntwerpen de krachten met één doel voor ogen: processen duurzaam maken, zodat fossiele brandstoffen overbodig worden in de industrie.
“De industrie moet een manier vinden om processen te laten draaien op elektriciteit”, zegt Quinten Van Avondt, business director van het nieuwe Elektrificatie Instituut van de Universiteit Antwerpen. “Alleen zo wordt het mogelijk om klimaatneutraliteit te realiseren. Er moet dus werk gemaakt worden van kostenefficiënte elektrificatieroutes.”
Drie technologieën
Er worden al elektrificatietechnieken getest in labs wereldwijd. De komende jaren moeten die opgeschaald worden naar industrieel gebruik. Van Avondt: “De wetenschap is het er over eens dat elektrochemie, plasmachemie en resistive/inductive heating de technologieën zijn die chemische processen duurzaam zullen gaan maken. De Universiteit Antwerpen beschikt over unieke expertise rond elk van deze drie elektrificatieroutes.”
Prof. Annemie Bogaerts is een wereldautoriteit in het domein van de plasmatechnologie. Elektrochemische ingenieurstechnieken zijn de speeltuin van prof. Tom Breugelmans en prof. Patrice Perreault is expert in het verminderen en hergebruiken van de CO2-uitstoot in industriële processen. Annemie Bogaerts: “Die drie technologieën zijn essentieel om de chemische industrie te helpen de klimaatdoelstellingen te halen. Er werden de voorbije jaren al belangrijke eerste stappen gezet om die technologieën op te schalen en in de praktijk toe te passen.”
Eerste en enige in België
“We bundelen nu onze krachten in het nieuwe Elektrificatie Instituut, een instituut dat meer dan 100 onderzoekers zal tellen”, vertelt Tom Breugelmans. “De vraagstukken die we behandelen, zijn erg complex. Maar het Elektrificatie Instituut zal ervoor zorgen dat meer innovaties sneller en beter zullen doorstromen. We gaan intensief samenwerken met internationale onderzoekspartners, met de industrie en met organisaties zoals Catalisti, de Vlaamse Speerpuntcluster Chemie en Kunststoffen.”
Het Elektrificatie Instituut wil een belangrijke rol gaan spelen in het ‘Toekomstpact voor de Vlaamse Industrie’, dat recent gelanceerd werd door de Vlaamse regering en vier industriefederaties. BlueApp, het gebouw van UAntwerpen op Petroleum Zuid, wordt de thuisbasis van het instituut. Start-ups, ondernemers, industrie en onderzoekers komen er samen om technologieën te ontwikkelen, op te schalen en te demonstreren, met financiële steun van de Vlaamse overheid (EFRO) en de Europese Unie (RRF). De grootste geïntegreerde chemiecluster in Europa en de aanwezigheid van toptalent zijn belangrijke troeven voor het instituut, het eerste en enige in zijn soort in België.
