Octave bewijst dat second-life batterijen waardevol kunnen zijn
Als onderdeel van het Europese STEPS-programma implementeerde Octave een "second-life" batterij-energieopslagsysteem op de Terranova site in Zelzate Terranova is een voormalige brownfield site waar DEME, Aertssen en Jan De Nul al 10 jaar de handen in elkaar slaan om de site om te vormen naar een groen energie hub. Het project kwam tot stand met de steun van Flux 50, POMOV en Terranova. De batterij werd in gebruik genomen in augustus 2022 en draait sindsdien probleemloos.
De Terranova site was een ideale proeftuin: overdag wordt hier tot 15MW zonne-energie geproduceerd, maar er is ook een continu verbruik van de ondersteunende infrastructuur en een waterzuiveringsinstallatie. In de tweede helft van 2022 demonstreerde Octave verschillende verdienmodellen voor de batterij. Een eerste toepassing is de maximalisatie van de zelfconsumptie: dankzij de batterij kan ook het nachtverbruik van de waterzuivering worden opgevangen met lokaal opgewekte zonne-energie. Daarnaast werd de batterij ook ingezet voor arbitrage op de elektriciteitsprijzen. In dit geval wordt de zonne-energie tijdelijk opgeslagen in de batterij zodat deze later kan verkocht worden als de marktprijzen aantrekkelijker zijn. Door de toenemende volatiliteit op de energiemarkten zit dit verdienmodel in de lift.
Alle toepassingen werden vlot opgeleverd wat aantoont dat batterijen uit elektrische voertuigen nog steeds waarde kunnen creëren tijdens een tweede leven in een stationair opslagsysteem.
De eigenaars van de Terranova site waren overtuigd door de prestaties van Octave's oplossing en zijn overgegaan tot de aankoop van het batterij-energieopslagsysteem en de bijhorende aansturing.