Optimalisatie van warmtenetten voor een groenere toekomst
In de streven naar een koolstofvrije toekomst wordt vaak gefocust op elektrificatie en transport, terwijl warmte, dat meer dan 60% van onze energiebehoefte omvat, soms over het hoofd wordt gezien. EnergyVille erkent het belang van warmte en heeft twee baanbrekende tools ontwikkeld om warmtenetten te optimaliseren en te verbeteren.
De eerste, PATHOPT, automatiseert het ontwerp van thermische netwerken met behulp van geografische gegevens en benut onbenutte restwarmte samen met hernieuwbare bronnen. De tweede, STORM District Energy Controller, verhoogt de energie-efficiëntie van warmtenetten door thermische massa in gebouwen te benutten voor optimalisatie van productie en distributie. Praktische implementatie toonde indrukwekkende resultaten, zoals 17,3% piekafvlakking en een verbeterde capaciteit van 42,1% voor het warmtenetwerk, waardoor duizenden extra woningen kunnen worden aangesloten.
Deze innovatieve tools, ontwikkeld door EnergyVille, dragen bij aan een duurzamere toekomst door de efficiëntie van warmtenetten te vergroten en hernieuwbare energiebronnen optimaal te benutten.
In het streven naar groene warmte speelt ook de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) een rol. Via technologieplatformen zoals het Warmtepompplatform, Bio-energie-platform en Warmtenetwerk Vlaanderen heeft ODE een strategische visie ontwikkeld om bij te dragen aan het Vlaamse beleid. Deze visie richt zich op het realiseren van hernieuwbare en CO2-neutrale warmtebronnen om in 2050 te voorzien in de warmtevraag in Vlaanderen. Met maatregelen zoals herziening van EPB-normen, aanpassing van primaire energiefactoren, implementatie van klimaattaxshift voor eerlijke concurrentie en invoering van aansluitpremies voor warmtenetten, streeft ODE ernaar een duurzame toekomst te bevorderen.