To news

Stad en stakeholders werken aan klimaatneutraal Linkeroever tegen 2030

In 2022 werd Antwerpen door de Europese Commissie geselecteerd als een van de 112 deelnemers aan de Europese missie ‘100 klimaatneutrale en slimme steden tegen 2030’, waarmee Europa de energie- en klimaattransitie op lokaal niveau wil versnellen. In het kader van deze missie legt de stad haar ’Klimaatcontract Linkeroever 2030’ voor aan de Europese Commissie. Bij een positieve beoordeling krijgt Antwerpen later dit jaar een missielabel toegekend.

Het Klimaatcontract omvat een actieplan, een investeringsplan en de engagementen van zowel de stad als een waaier aan stakeholders om die ambitie op Linkeroever waar te maken. 

Met de uitvoering van het Klimaatcontract willen de stad en partners 5 belangrijke ambities realiseren op Linkeroever: 

  • een grondige energetische renovatie van de gebouwen;
  • de uitrol van het stedelijk warmtenet in de wijk;
  • de opschaling van het opwekken van hernieuwbare energie;
  • het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor vervoer;
  • het creëren van nieuwe groene infrastructuur.

Om het Klimaatcontract vorm te geven en op te volgen, richtte de stad een coördinatieoverleg op met partners vanuit de verschillende actiegebieden: CIB, Fluvius, Flux50, NetZeroCities, Organisatie voor Duurzame Energie, Samen KlimaatActief, Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en Woonhaven Antwerpen. Sommige van deze partners zijn ook eigenaar van een of meerdere acties in het actieplan. Andere organisaties zoals Port of Antwerp-Bruges, Universiteit Antwerpen en VITO onderschrijven de doelstellingen van het project Linkeroever Klimaatneutraal 2030.

Bron: Stad Antwerpen