To news

VITO bouwt nieuw flagship in het Vlaams innovatielandschap

VITO, de toonaangevende Vlaamse onderzoeksorganisatie voor onderzoek en innovatieve oplossingen inzake duurzame ontwikkeling, legt de eerste steen van een nieuw labogebouw, Earth genaamd. De state-of-the-art labo-infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het VITO Sustainability Park in Mol. In het nieuwe gebouw komen talrijke flexibele labo’s en pilootinstallaties, die instaan voor de ontwikkeling van de volgende generatie duurzame technologieën voor binnen- en buitenlandse ‘factories of tomorrow’. 

Met een team van om en nabij 1 200 medewerkers en een omzet van 237 miljoen EUR in 2022, is VITO een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheidsonderzoek in Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten. De nieuwe infrastructuur zal niet alleen een efficiëntere werkomgeving bieden. Het gebouw zelf zal tal van labo's en demoruimtes huisvesten, waar grondstoftechnologieën van de toekomst worden ontwikkeld én worden opgeschaald tot marktrijpe innovaties. Twee al bestaande voorbeelden hiervan zijn de LignoValue Pilot (eerste en enige pilootlijn in Europa om bio-moleculen uit onder meer gras- en houtafval te halen i.p.v. uit petroleum) en Characterise-to-Sort (inline karakterisering en waardebepaling van afval m.b.v. AI).  

Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek, om de infrastructuur van VITO geleidelijk aan te groeperen in het VITO Sustainability Park. Op die manier gaat VITO nog meer samenwerking en synergie bewerkstelligen. Niet alleen binnen de VITO-teams, maar ook voor externe onderzoekers en voor bedrijven die samen de schouders onder de duurzaamheidsuitdagingen willen zetten. En zo de competitieve positie van Vlaanderen binnen Europa, en Europa in de wereld willen versterken. 

Lees verder