Vlaamse overheid blijft inzetten op speerpuntclusters
In juni heeft Vlaams minister van Innovatie, Jo Brouns, een nieuw clusterpact ondertekend om de samenwerking tussen overheid, kenniscentra en ondernemingen in de speerpuntclusters te versterken. Deze clusters richten zich op innovatieve samenwerking binnen en tussen sectoren die van strategisch belang zijn voor Vlaanderen.
Zes speerpuntclusters - Catalisti, De Blauwe Cluster, Flanders' FOOD, Flux50, MEDVIA en VIL - hebben het clusterpact ondertekend. Deze clusters spelen diverse rollen zoals facilitators, matchmakers, influencers, subsidieadviseurs, bruggenbouwers, nodendetectors, projectuitvoerders en kennisdelers. Ze zijn nauw verbonden met de sterke punten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen, waardoor bedrijven economisch het verschil kunnen maken en blijven maken. Met dit pact bevestigen de clusters en de overheid hun gezamenlijke toewijding om Vlaanderen tot een Europese innovatieleider te maken.
De Vlaamse overheid investeert aanzienlijk in het clusterpact, namelijk 4,5 miljoen euro per jaar gedurende een periode van 10 jaar sinds 2017. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om voor elke euro van de overheid minstens één euro te investeren in de clusterwerking. VLAIO stelt ook meer dan 80 miljoen euro beschikbaar voor onderzoeks- en innovatieprojecten ter ondersteuning van de concurrentiekracht van de clusterleden.
De clusters werken volgens een bottom-up benadering, waarbij de behoeften en vereisten van bedrijven centraal staan. De zes speerpuntclusters vertegenwoordigen momenteel 1700 unieke Vlaamse ondernemingen die gebruikmaken van de clusters om hun concurrentievermogen te vergroten door middel van innovatie. Deze bedrijven genereren samen 14% van de werkgelegenheid en 18% van de toegevoegde waarde in Vlaanderen. Dit toont het belangrijke economische en maatschappelijke draagvlak van deze initiatieven aan.
De speerpuntclusters hechten veel belang aan samenwerking tussen bedrijven en kenniscentra, maar ook tussen de clusters onderling. Interclusterprojecten richten zich op de raakvlakken van twee of meer speerpuntclusters en brengen bedrijven uit verschillende sectoren samen om gezamenlijke doelen te bereiken.
Een voorbeeld van zo'n project is het Re2Live-project, dat zich richt op de groeiende markt van lithium-ion batterijen voor elektrische voertuigen. Het project onderzoekt hoe deze batterijen een tweede leven kunnen krijgen als energieopslag en hoe ze kunnen worden gerecycled na hun levensduur in voertuigen. Het Re2Live-project omvat de volledige waardeketen van autobatterijrecycling en stationair hergebruik, met aandacht voor economische, technische, operationele en maatschappelijke aspecten. Hiermee wordt niet alleen een oplossing geboden voor toekomstige afvalproblemen, maar worden ook nieuwe kansen gecreëerd voor de Vlaamse industrie en logistiek.
Het consortium achter het Re2Live-project bestaat uit speerpuntclusters VIL en Flux50, samen met kenniscentra zoals Sirris, VUB, VITO en Agoria, en verschillende Vlaamse bedrijven.
Het nieuwe clusterpact in Vlaanderen benadrukt het belang van samenwerking tussen overheid, kenniscentra en ondernemingen om innovatie en concurrentievermogen te stimuleren. Deze clusters spelen een essentiële rol bij het versterken van de Vlaamse economie en het bevorderen van duurzame ontwikkeling in verschillende sectoren.