VLAIO investeert in CO2-besparing en opschaling
VLAIO lanceert dit jaar een pilootoproep om grote bedrijven uit de basisindustrie te ondersteunen bij investeringen in grootschalige technieken om CO2 te besparen. Dat gebeurt via de methode ‘contracts for difference’. De Vlaamse Regering maakt hiervoor 70 miljoen euro vrij.
De methode die gebruikt zal worden voor de nieuwe oproep is ‘contracts for difference’. Bij dit systeem wordt de steun over meerdere jaren gegeven en gekoppeld aan de evolutie van bepaalde economische parameters. Hiermee wil Vlaanderen grote bedrijven stimuleren om sneller investeringen te doen in technologieën die zorgen voor minder CO₂-uitstoot. Het systeem wordt al gebruikt in Nederland en Duitsland.
Concreet mikt de Vlaamse Regering op drie tot vier projecten die jaarlijks maximaal 1 tot 2 miljoen euro steun zouden kunnen krijgen over een periode van 10 jaar. De steun wordt toegekend via een veiling aan de bedrijven die de laagst mogelijke steun per vermeden ton CO₂ hanteren. Het onderzoekscentrum VITO zal de wetenschappelijke onderbouwing van dit instrument uitwerken. Het zal hiervoor de beste elementen uit de buitenlandse voorbeelden overnemen en bijsturen waar nodig.
'Schaalklaar' is een nieuwe subsidie voor bedrijven tussen 1 en 5 jaar die de ambitie en het potentieel hebben om op korte termijn op te schalen. Vooraanmelden kan vanaf 1 mei. 'Schaalklaar' stimuleert jonge beloftevolle bedrijven om een groeisprong te maken. Bedrijven die het potentieel en de ambitie hebben om op korte termijn op te schalen, kunnen financiële ondersteuning krijgen voor hun groeiplannen. Het is niet de bedoeling om de scale-up fase zelf te steunen, maar wel om de onderneming ‘schaalklaar’ te maken. De steun kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het uitbouwen van een team, investeringen in productiecapaciteit of automatisatie van (productie)processen.
De steun bedraagt maximaal € 350.000 over een periode van maximaal 3 jaar. De aanvraag betreft het hele project. De subsidie dient om de onderneming schaalklaar te maken met activiteiten die niet steunbaar zijn via andere innovatiesteuninstrumenten zoals bijvoorbeeld haalbaarheidsstudies, onderzoeksprojecten of ontwikkelingsprojecten. De begrote kost moet minimaal € 500.000 bedragen. De uitbetaling van de subsidie is afhankelijk van het behalen van de mijlpalen aangegeven in het projectplan.