Dit ontwikkelingsproject op pilootschaal is een vervolg op de haalbaarheidsstudie ‘Connected Buildings’ die heeft aangetoond dat ‘energiediensten van op afstand‘ door het behandelen van data verkregen via verschillende sensoren in de woning door de markt gevraagd worden.

  June Energy, Bagaar, Insaver, Vito/ Energyville

Budget:    € 1.444.160
Subsidie:   € 588.583 

Doelstelling

Relevante energie audits zonder huisbezoek en continu energie advies op basis van (near)real time metingen worden door de residentiële klanten geapprecieerd. Het consortium stelt zich tot doel om energieadvies op afstand aan te bieden via het June platform gelinkt met EBECS (VITO/Energyville Building Energy Calculation Service). 

Het plaatsen van bijkomende sensoren voor gegevens over binnentemperatuur, aanwezigheid in het gebouw en luchtvochtigheid bevordert in grote mate de nauwkeurigheid van het af te leveren advies. Het is daarvoor noodzakelijk dat de volledige ketting met sensoren, connectiviteit, integraliteit, data-analyse en klantenbenadering met advies en investeringsaanbod optimaal functioneert.

Dit advies zal consumenten triggeren om investeringen in hun woning te doen met betrekking tot energie-efficiëntie, hernieuwbare energie, flexibiliteit en opslag. Het geheel aan sensoren en energie investeringen zorgt eveneens voor een continue monitoring en collecteert dus voldoende gegevens voor het leerproces en verbeterproces op basis van artificiële intelligentie en ‘machine learning’.

Realisatie

100 huishoudens werden voorzien van de nodige sensoren met voldoende stabiliteit en datakwaliteit van het Nb-IOT netwerk. Voor de klantvriendelijkheid werden satelliet data ingezet voor de bepaling van het gebouwenvolume. 

Er werden 3 verschillende soorten van advies voorgesteld:

  • De meest economische situatie (snelste terugverdientijd)
  • De meest ecologische situatie (zo kostenefficiënt mogelijk naar energielabel A)
  • De wettelijke minimum vereisten. 

Ter verbetering van het algoritme en de adviezen werden 3 verschillende iteraties uitgevoerd. Een zeer nauwkeurig advies voor PV/batterij werd uitgewerkt op basis van kwartier-meetdata. 

De effectieve installaties als resultaat van het berekende advies werden, gezien corona, nog niet uitgevoerd. 

De klant zal bijgestaan worden door het consortium voor een probleemloze installatie. 

Impact

Na installatie van de nieuwe energie-infrastructuur wordt de kringloop gesloten door de gegevens met dezelfde sensoren te meten om de impact op comfort en kostenbesparingen objectief aan te tonen, wat resulteert in een kwaliteitsstempel voor toekomstige installaties en het mogelijk maakt om voorspellende onderhoudsmodellen te maken. 

Het project geeft voldoende inzichten voor verdere ontwikkeling van producten en diensten zowel in het B2C- als het B2B-segment.