View all projects

Customer Energy Management Systems

Het uiteindelijke doel van het project is dat elektro-installateurs de markt van Customer Energy Management Systems oppikken en zich erin bijscholen. Samen met het aanbieden van de CEMS kunnen ook nieuwe energiediensten aangeboden worden. Iets waar Vlaamse bedrijven een rol kunnen spelen. Ze kunnen hun productgamma aanpassen en inspelen op deze trend. 

  Volta samen met de federaties Eloya, FEE, Nelectra en Techlink

Budget:
    € 809.584
Subsidie:  50 à 100 % van het totale budget

Dit is een COOCK project (Collectief Onderzoek en Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding) waarbij de nadruk ligt op het verspreiden van kennis naar de gekozen doelgroep. De begeleidingsgroep vormt een belangrijke klankbordfunctie in het vinden van de juiste kennisverspreiding. 

CEMS, Customer Energy Management Systems zijn noodzakelijke applicaties die het energiebeheer van gebouwen in goede banen leiden voor de consument en de prosument die met hernieuwbare energiebronnen (zoals PV), elektrische voertuigen (EV), warmtepompen (WP) en slimme toestellen de klimaatdoelstellingen wil behalen en de energiekost betaalbaar wil houden. 

De elektro-installateurs (EI) zijn de geschikte doelgroep om hun klanten te begeleiden in deze energietransitie. Door het directe contact en de noodzaak van kwalitatieve installaties van deze nieuwe producten en systemen bereiden de EI de weg voor naar nieuwe energiediensten. 

Door middel van generische cases worden de mogelijkheden en toepassingen in deze nieuwe markt van energiemanagementsystemen duidelijk. Deze kennis wordt overgebracht met alle mogelijke moderne educatieve middelen zoals brochures, webinars, video’s, technische artikels, E-learning, workshops en de website maakjemeterslim.be.

Doelstellingen en impact

  • Het uiteindelijke doel van het project is dat de volledige EI-sector deze markt oppikt. De installateurs en andere stakeholders dienen zich bij te scholen voor een betere klantenrelatie, de continuïteit of een heroriëntering van hun bedrijf. 
  • COOCK CEMS zal zonder twijfel nieuwe jobs creëren. 
  • Ook Vlaamse fabrikanten zullen producten ontwikkelen die inspelen op de geleverde energiedata van sensoren, van de digitale meter en van de slimme toestellen. 
  • Maatschappelijk draagt COOCK CEMS bij tot het mogelijk maken van ‘slimme netten’: het optimaliseren van het eigen verbruik van hernieuwbare energie, het spreiden van het verbruik voor minimale netcapaciteit en het creëren van flexibiliteit zijn de juiste ingrediënten. 
  • In coronatijd werden er meerdere webinars met telkens heel wat deelnemers georganiseerd. De opnames blijven toegankelijk in het installateursgedeelte van de website maakjemeterslim.be. Op deze website kan ook de basisbrochure doorgenomen worden.


  • In het tweede deel van het project zullen zoveel mogelijk bedrijven inspanningen leveren om de stap te zetten naar de introductie van deze nieuwe energieproducten samen met de CEMS. Er wordt vastgesteld dat bedrijven uit de elektrotechnische sector business units oprichten en een productengamma aanbieden specifiek voor de EMS-markt. 
  • De meeste bedrijven innoveren met eigen middelen maar een aantal vragen ook subsidies aan bij VLAIO (meestal KMO groeisubsidie). Dit is een belangrijke stap voorwaarts aangezien dit eerder een zeldzaamheid was binnen de elektrotechnische sector. 

Next steps

De projectpartners gaan dan ook verder op de ingeslagen weg om de elektro-installateurs en andere actoren in de markt van CEMS bewust te maken van het belang van deze nieuwe markt.

Het grote aantal bedrijfsinspanningen draagt immers bij tot het succes van het project COOCK CEMS.