To events

Energiesysteem van morgen

Grootschalige energieopslag en bevoorradingszekerheid: Corporate Day @ Fluxys en Vooruitblik 2023

Klaar om 2023 actief in te varen? Jouw reistickets liggen klaar. Pik ze donderdag 16/02 op in de ABC-cruiseterminal van Zeebrugge. Jouw wegen kruisen op deze symbolische locatie met die van Flux50, De Blauwe Cluster en Fluxys. Centraal staan innovaties voor Fluxys, de rol van havens als energiehubs voor grootschalige energieopslag en -import. Omdat het thema vele facetten en betrokkenen heeft is het een breed programma-aanbod. 

Wil je graag deelnemen? Registreer je hier

Programma

Deel 1: Havenbezoek

   ontvangst met koffie in ABC-gebouw (bus vertrekt stipt om 10u)
   Bezoek met autobus aan haven Zeebrugge rond thema "energie" 
   Broodjeslunch

Deel 2: Vooruitblik 2023

   Vooruitblik op 2023
Aparte sessie voor De Blauwe Cluster en Flux50. Maak je keuze bij inschrijving

   Pauze

Deel 3: Corporate Day @ Fluxys
     

  • Plenaire pitchsessie:  innovatieve oplossingen voor Fluxys door geselecteerde KMO's
  • Strategie Fluxys rond H₂ & CO₂ 

Deel 4: Grootschalig energiesysteem van morgen

   2 Break-out sessies: inspiratie en projectgeneratie 
In elke sessie wordt er gewerkt rond een thema. Om te starten geven een aantal projecten je inspiratie. Nadien is er ruimte voor interactie en een korte brainstorm als aanzet voor mogelijke opvolgprojecten. 

  • Thema 1: Systeemintegratie en energieopslag 
  • Thema 2: Bevoorradingszekerheid en import van energie

   Feestelijk netwerk-klinken

Programma in detail

Deel 1: Bezoek Haven 

In de ochtend starten we met een geleid busbezoek aan de haven van Zeebrugge. De rode draad doorheen het bezoek is "energie" en "duurzaamheid". Reserveer je plaats op de bus

Deel 2: Vooruitblik

Na de lunch kan je mee vooruitblikken met De Blauwe Cluster en Flux50. Beide clusters nemen een momentje om de accenten, evenementen en nieuwigheden voor 2023 toe te lichten. 

Deel 3: Corporate Day @ Fluxys

  • Fluxys zet zijn plannen rond H₂ en CO₂ onder stoom. In dit namiddagblok zetten ze hun toekomstplannen en strategie uiteen. 
  • Vervolgens krijgt een tiental leden het podium voor een korte pitch om jou en Fluxys te overtuigen van hun meerwaarde.

Deel 4: Grootschalig energiesysteem van morgen

Opslag en systeemintegratie of bevoorradingszekerheid
Voor het vierde deel is het kiezen geblazen. Je kan kiezen uit 2 thema's. Als startpunt geven een aantal projecten je inspiratie mee. Nadien is er ruimte voor een korte interactie en brainstorm als aanz et om tot opvolgprojecten te komen. Het moment om je interesse te tonen rond een bepaald idee of concept; zodanig dat je nadien betrokken wordt bij het proces rond idee- en consortiumvorming. 


Thema 1:  Systeemintegratie en energieopslag 

Om de betrouwbaarheid en stabiliteit van de het offshore hybride elektriciteitsnet te garanderen lopen verschillende studies voor het integreren van energieopslagsystemen zoals batterijen, waterstof en valmeren. Na enkele voorbeelden gaan we in dialoog over kennishiaten, mogelijk vervolgonderzoek en/of investeringen die noodzakelijk zijn om het onderzoek te vertalen naar praktijkcases.

3 studieprojecten en praktijkcases

  1. Cordoba: Offshore wind en de impact op de Belgische open stroommarkt (Michel Verschuere, Yuso)
  2. Muse: Wind-waterstofsystemen: planning en exploitatie van het (offshore) energiesysteem met multiple energiedragers (Lieven Vandevelde, UGent)
  3. Alpheus: Opslag van groene energie in een waterkrachteiland in de Noordzee (Daan Truijen, UGent)

Thema 2: Bevoorradingszekerheid en import van energie

Wat is de stand van zaken, wat zijn de next-step uitdagingen en innovatienoden van  concrete projecten en initiatieven voor import van duurzame energie voor Vlaanderen? Hierbij komt onder meer aan bod: 

  • Oplossingen voor duurzame energie-invoer via internationale, overzeese waardeketens met aangepast transport (schepen), haveninstallaties (terminals), conversie, etc. 
  • Initiatieven gericht op invoer van windenergie via off-shore energie-eilanden, bv. uit de Noordzee.  

Dit thema wordt ingeleid door 3 inspiratie-presentaties, gevolgd door een discussie rond de innovatiebehoeften en -samenwerking terzake.

3 inspiratie-presentaties

  1. Strategische initiatieven voor import van duurzame energie – internationaal en off-shore wind Noordzee (An Stroobandt, kabinet Tinne Van der Straeten)
  2. Van waterstofimportstudie naar de praktijk: duurzaam overzees transport van ammonia (Frederik Van Nuffel, Exmar)
  3. Open access import terminal voor groene ammoniak in Antwerpen (Leander Hanegreefs, Fluxys) 

* met veel enthousiasme organiseren De Blauwe Cluster en Flux50 dit event voor jou. Ben je ingeschreven en kan je niet aanwezig zijn, laat het dan tijdig weten. Zo vermijd je een no-show-fee. Die no-show fee rekenen we aan om onnodig gemaakte kosten te dekken.