Flux50-leden schitteren op Innovfest
Ruim 300 bedrijven kwamen op 24 oktober in Technopolis samen voor de 1e editie van Innovfest. De bezoekers werden ondergedompeld in een wereld van verandering en innovatie gerealiseerd door Vlaamse bedrijven en gefaciliteerd door de speerpuntclusters. Op het programma stonden een innovatiehal, een debat en enkele keynotes.
Flux50-projecten en leden in de innovatiehal van Innovfest
Tussen tal van top-innovaties schitterden ook enkele topprojecten van Flux50-leden.
- Cordoba focust op planning en infrastructuur voor offshore windmolens.
- Iamhex wil grenzen verleggen in de technische ontwikkeling van compacte warmtewisselaars via 3D-printing.
- Ook het Smart Village Lab, dat je op het Green Energy Park van Zellik kan vinden, was aanwezig. Het lab maakt het mogelijk om de uitwisseling van thermische en elektrische energie tussen verschillende wooneenheden te testen.
- Connectum tekende ook present. Zij participeren in de proeftuin van De Zaat en openden onlangs een groot drijvend zonnepark in Meer.








Vlaams clusterbeleid
Het belang van dit gezamenlijke event, waarbij de speerpuntclusters logistiek, voeding, healthtech, energie, materialen, chemie en de mariene sector hun belang voor het bedrijfsleven zichtbaar maakten, kan niet worden onderschat. Dit onderstreepte Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO, in zijn bijdrage over het succesvol clusterbeleid in Vlaanderen.
Voogdijminister Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) benadrukte dat Vlaanderen een echte kennis gedreven economie en samenleving is. “Innovatie is niet alleen een krachtig instrument om de crisis te overwinnen, maar ook om de maatschappelijke uitdagingen – in het bijzonder op het vlak van milieu, energie en klimaat – aan te pakken”, aldus de minister.
“Onze Vlaamse speerpuntclusters vertegenwoordigen de sectoren die strategisch belangrijk zijn voor onze regio en ondersteunen, begeleiden en versterken bedrijven bij de duurzame en digitale transformatie van hun business. We zullen nu de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid voorbereiden."






Voor, door en met bedrijven
Alle clusters werken vanuit een bottom-up benadering, wat hun impact verklaart: het zijn de bedrijven die bepalen waar hun noden en behoeftes liggen. Clusters zijn dé onmisbare bedrijfsschakel in het innovatielandschap als facilitator, matchmaker, influencer, subsidie adviseur, bruggenbouwer, nodendetector, projectuitvoerder en kennisdeler.
Initiatiefnemers
Innovfest Vlaanderen was een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse speerpuntclusters VIL (logistiek), Flux50 (energie), SIM (materialen), Catalisti (chemie) De Blauwe Cluster (mariene sector), Flanders’ FOOD (voeding) en Medvia (gezondheidszorg).
Dit event kon bovendien rekenen op financiële ondersteuning van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).